🔴 گفتوگوی پالنا با «دکتر محمدرضا امینیفرد» رئیس انجمن پاتولوژی و نماینده آزمایشگاهیان در شورایعالی نظام پزشکی (http://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/XgYr)
🔹 سیستم آزمایشگاهی کشور در شرف فروپاشی است
✅ نقش آزمایشگاه یک نقش ممتاز است که درواقع جایگزینی ندارد. طب امروز وابستگی شدیدی به آزمایشگاهها و یافتههای آزمایشگاههای پاتولوژی و ... دارد و با مباحث جدید باب شده در دنیا تحت عنوان پرسونال مدیسن یا پرسونال پاتولوژی، این وابستگی بیش از پیش شده است. هر نوع خدشهای که در این مسیر به وجود آید، بیمار را دچار خسران کرده و پروسه تشخیص و درمان بیماریها را به طور کلی تحت تاثیر قرار میدهد.
✅ سالهاست میگوییم که تعرفههای حوزه آزمایشگاهی با هزینههای آن همخوانی ندارد و در واقع آن چیزی که به عنوان تعرفه اعلام میکنند، با قیمت واقعی خدمات که شامل خرید دستگاهها، کیتها، نگهداری آزمایشگاه و تجهیزات و سایر عوامل جنرال دیگر است، تطابق ندارد. در ساختار پزشکی، آزمایشگاه یک کمپلکس مهم است و بعد از بیمارستان، پیچیدهترین ساختار، به دلیل تنوع در تجهیزات، کیتها، روشها و ابزارها و تکثر در نیروهای انسانی، متعلق به آزمایشگاههاست.
✅ تعرفههای آزمایشگاهی در سالهای قبل به درستی دیده نشد و نشانه آن افزایش سنوات ۳۰ درصدی است که به هیچعنوان پاسخگو نیست. از طرفی هشتک اختصاص یافته به آزمایشگاهها، خیلی عجیب و نسبت به سایر کاها و جزء فنی بسیار کمتر است. این وضعیت شرایط بسیار بدی را در حوزه آزمایشگاه، حتی نسبت به حوزه دارو ایجاد کرده است. اگر مردم نتوانند برای تشخیص بیماریهای خود به آزمایشگاه مراجعه کنند و خدمت مناسب بگیرند، پزشک هم در تشخیص خود دچار مشکل خواهد شد و وضعیت را بغرنج خواهد کرد.
✅ اولین پیشزمینه که در حوزه وظایف دولت است، ارز ترجیحی است که ممکن است فسادزا باشد. حرف ما این است که اگر قرار است به یکباره قیمت کیتهای آزمایشگاهی هفت برابر شود، لوازم آن را به وجود بیاورند. مثلا تعرفهها را واقعی کنند، البته نه از جیب مردم. دولت باید این کار را مرحلهبندی کرده و در چند مرحله انجام دهد. تعرفهگذاری باید به شکل شناور باشد و مرحله به مرحله بالا رود و درنهایت با یک پوشش ۷۰ درصدی بیمهای برای مردم همراه باشد.
✅ در شرایط فعلی شرکتهای آزمایشگاهی میگویند که به دلیل هفت برابر شدن قیمتها، توان واردات کیت ندارند. به فرض اگر هم کیت وارد کنند، کدام آزمایشگاه میتواند آن را تهیه کرده و آزمایش انجام دهد و هفت برابر قیمت از مردم پول بگیرد؟ با کدام تعرفه؟ ما که طبق قانون مجوز افزایش تعرفه نداریم. لذا ضروری به نظر میرسد قبل از اینکه سیستم آزمایشگاهی کشور دچار کلاپس شود، زنجیره تشخیصی کشور از بین برود و برای مردم بازار سیاه به وجود بیاید، دولت میبایست یک کارگروه تشکیل دهد.
✅ این یک مشکل صنفی خاص آزمایشگاهها نیست و جامعه پزشکی باید به صورت یک دست وارد میدان شود. چون با مشکلات کنونی آزمایشگاهها، حتما اتاق عمل خوب نخواهیم داشت و آیسییو، سیسییو و بخشهای بستری و اورژانس و حتی بخشهای سرپایی هم به شدت تحت تاثیر قرار میگیرند. روندهای تشخیصی و درمانی زیر سوال میرود و هزینههای هنگفت جانی و مالی برای مردم به بار میآورد.
✅ اخیرا قرار شده که سازمان هدفمندی یارانهها براساس رقمی که بیمهها اعلام میکنند، درصدی را برای آزمایشگاهها واریز کند، اما این یک تجربه ناموفق و یک طرح ناکاراست. از طرفی این رقم اصلا درصد قابل توجهی نیست و آزمایشگاه را نجات نمیدهد. وزارت بهداشت نیز این مساله را گردن نگرفت و گفت به ما ربطی ندارد. سازمان هدفمندی یارانهها، همین الان برای اینکه به داروخانهها پول بدهد آنها را بارها میچرخاند. لذا این یک تجربه ناموفق و اشتباه است و آزمایشگاهها را ورشکست میکند.
مشروح مصاحبه در پالنا (http://www.pezeshkanoghanoon.ir/p/XgYr)
@pezeshkanghanon